Hvor skal man investere i 2021

Som en lille teaser for hvorfor investering kan have en kæmpe effekt, har jeg lige et lille scenarie, som forklarer det ret godt:
Forestil dig du spiller Matador, MEN i stedet for at købe nogle af de ejendomme du lander på, springer du over og inkasserer kun de 4000 kr. du får, hvergang du krydser målstregen. Det er sådan du lever dit liv, hvis du brænder din løn af hver måned, uden at investere i noget, som kan hjælpe dig med at opbygge en formue.
Som du nok kan fornemme ud fra ovenstående analogi, er det sjældent nok med et 08-16 job, hvis du vil opbygge en formue, da du altid vil være begrænset af døgnets 24 timer. For at skabe en større formue er du nødt til at få dine penge til at arbejde for dig og ikke dig der arbejder for dem – selv når du sover (Eller i fængsel, hvis vi skal forblive i Matador analogien). Dette kan du opnå ved at lave den rette investering. I denne guide kommer jeg igennem de ting, som jeg ville ønske nogen havde samlet i en artikel til mig, inden jeg begyndte. Jeg kommer ind på hvad en investering er, hvorfor du skal investere (Herunder nogle Do’s and Dont’s for begyndere) og lidt om de forskellige muligheder du har.
Hvad er en investering?
En investering ift. penge er, at du som investor køber et aktiv, med forventningen om at det på længere sigt tjener penge til dig.
Dit mål som invester er derfor at købe aktiver (Aktier, ejendomme osv.) som kan genere et positivt afkast til dig. Det kunne være igennem:
Udbytte fra aktier.
Renter fra obligationer.
Overskud fra virksomheder eller ejendomme.
Værdistigning af dine aktier, ejendomme, kryptovaluta eller andre aktiver.
Bare tag det roligt, hvis du ikke helt forstår alle ovenstående begreber. Når du er færdig med denne guide, har du et bedre overblik over hvilke muligheder du har, og hvordan du kan komme i gang. Så kan du forhåbentlig skelne imellem forskellige investeringer og hvilke du bør lave. F.eks. om du skal købe en ejendom, betale af på din gæld eller købe aktier.
Hvorfor investere?
Jeg har allerede været inde på en af de primære årsager, nemlig at forøge din formue. En investering kan vokse betydeligt over en årrække pga. et af mine yndlingstermer, renters rente. Renters rente gør det muligt, at få relativt små beløb til at vokse sig eksponentielt større.
Renters rente virker ligesom en snebold på vej ned af en bakke.

Tid investeret = hældningen på bakken (Mere tid resulterer i en større hældning)
Snebolden = Størelsen på din portefølje (Flere midler investeret resulterer i en større snebold)

Jo større en hældning og jo mere sne du tilføjer desto større snebold får du.
Investerer du f.eks. 20.000 i aktier og investerer yderligere 2000 hver måned over 10 år med et årligt afkast på 7% har du en opsparing på 394.000 kr. Er det over 20 år i stedet, ender du med en samlet opsparing på 1.1 mio. kr.! Fra 1924 til 2014 var det gennemsnitlige afkast på aktiemarkedet omkring de 10%, dog med stor variation fra år til år.

En motivation som mange overser og måske ikke kender til er; ikke at blive fattigere. Nu tænker du måske ”Så længe mine penge står på en konto, bliver jeg vel ikke fattigere?”. Det gør du heller ikke i kr. og øre, men pga. inflation stiger priserne i samfundet, hvilket gør dig forholdsvist fattigere. Inflation er i bund og grund, at priserne i samfundet stiger og valutaens værdi falder (I vores tilfælde den danske krone). Den danske inflation ligger i disse år omkring 2% hvilket betyder dine 100.000 på bankkontoen bliver 2% mindre værd om året. Dette kombineret med 0% i rente hos banken og måske endda en negativ rente, er det noget der skærer i en investors hjerte.
Som en lille teaser på hvad vi skal igennem, har jeg lavet en do’s and dont’s for nye investorer (Se billedet herunder)..
Hvornår skal man investere?
Nu ved du hvorfor du bør investere, men er måske lidt i tvivl om, hvornår du skal investere? Det korte svar er; det kommer an på din tidshorisont og risikovillighed. Som med så meget andet skal man købe når det er billigt og sælge når det er dyrt. Det er dog de færreste normale personer der kan forudse dette. Dog ved vi at over perioder på 10-15+ år, stiger aktierne. Din bedste chance for at generere et afkast er derfor, at købe og holde aktierne over lang tid. Det er altså vigtigere at have tid i markedet, fremfor timingen.
Ser man på aktiemarkedet generelt over 10-15+ år er der et positivt økonomisk afkast.
Du kan være heldig/uheldig i din timing, og for at forstå dette skal vi se på samfundets økonomi som helhed. Her taler man ofte om høj- og lav konjunkturer, som i bund og grund indikerer om samfundet oplever høj eller lav vækst. Når samfundet oplever høj vækst, har folk flere penge, som kommer virksomheder til gode, da de får solgt flere af deres produkter. De ansætter herefter flere medarbejdere, hvilket forstærker væksten. Dette kombineret med en øget villighed til at investere, driver priserne op i økonomien, som også afspejles i aktiekurser. Før eller siden bliver økonomien dog overophedet pga. de stigende priser (Meget forsimplet) eller en anden udløser, som f.eks. Corona virusen. Folk mister deres jobs, de får færre penge at købe for, som i sidste ende påvirker virksomhederne, som må fyre endnu flere og pludselig ender økonomien ud i en negativ økonomisk kædereaktion og aktierne falder.
Af de to situationer, er det når alle har trukket sig ud af aktiemarkedet, at du kan lave nogle gode handler, og få aktier på “tilbud”.
Det er tæt på umuligt at forudse hvornår økonomien vender, og for at reducere denne usikkerhed, er en af de bedste investeringsteknikker (Specielt for nybegyndere) Dollar Cost Averaging. Princippet er at du opdeler købet af dine investeringer i et aktiv ud fra et bestemt tidsinterval – f.eks. hver måned. Det smarte ved dette er, at du undgår at blive ramt at udsving i markederne på den samlede investering. Du risikerer derfor ikke at time markedet forkert og miste dine penge.
Det er egentligt så simpelt som at investere et 1000 kr. hver måned i en indeksfond – også selvom der opstår en krise, for så du køberne aktierne når de er billige (Bare rolig, jeg skal nok komme ind på hvad en indeksfond er lige om lidt).